Yaygın Göz Rahatsızlıkları

Yaygın Göz Rahatsızlıkları

Görme kalitemizi azaltan ve görüşü zorlaştıran rahatsızlıklar genetik olabileceği gibi çevresel faktörlerden de kaynaklanabilir. Bu yazımızda gündelik hayatta en çok karşılaşılan ve basit çözümlerle hayat akışınızı normal rutininde yaşayabileceğiniz birkaç detaya değineceğiz.

 

Göz hastalıkları genelde belirgin şikayetlerle kendini gösterse de bazen hissettirmeden sinsi bir şekilde de ilerleyebilir. Ancak en çok dile getirilen şikayetlerden olan gözlerde batma, yanma, sulanma ya da net görememe gibi şikayetlerin aslında çok yaygın tedavilerle geçirilebildiği bilinmektedir.

 

Göz sağlığını en çok etkileyen çevresel faktörlerin başında ise şunlar gelmektedir;

 

-Yetersiz ışık alan ortamlarda çalışmak,

-Göze yabancı cisim kaçması,

-Kış aylarında sıklıkla karşılaştığımız sinüzit, grip, nezle gibi rahatsızlıkları yan etkisi olarak,

-Göz kuruluğu ve gözlerde kaşıntı,

-Şeker veya kalp hastalıklarına bağlı olarak gelişen görme bozuklukları,

-Genetik faktörler.

 

Özellikle okul çağına gelen çocukların göz taraması mutlaka yapılmalı, şikayetleri dikkate alınarak kontrolleri aksatılmamalıdır. Yine aynı şekilde çocuklarımızın göz sağlığını küçük yaştan itibaren korumak için güneş gözlüğü kullanımına da dikkat edilmesi gerekmektedir.

 

Yaşa bağlı olarak gelişen göz tansiyonu, katarakt ya da göz kapağında yaşanan sarkmalar da görme kalitesini fazlaca etkilemekte, ufak cerrahi müdahalelerle hastalar günlük hayatlarına dönerek sağlıklı bir görüşe sahip olabilmektedirler.